Rózsaszín síp akció 2016/2017

Klubunk a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottságával közösen idén negyedik alkalommal rendezte meg a "Rózsaszín síp" akciót. Az idei évben, az akció története során először külföldi előadók is színesítették előadásaikkal a rendezvényt a játékvezetéssel kapcsolatos különböző témákban.

Az esemény megnyitásaként klubunk elnöke, Tekauer Norbert elmondta, hogy a "Rózsaszín síp akció"  2012-ben azért jött létre, hogy a fiatal játékosok, akik szeretik a sportágukat, más szemszögből is lássák a játékot, a mérkőzéseket és esetleg kedvet kapjanak a játékvezetéshez is. Fontos, hogy a játékvezetőket ne nemük, hanem tudásuk és felkészültségük alapján válogassák és delegálják a mérkőzésekre, ezért szeretnénk, ha a fiatalok minél előbb megismerkedjenek a játékvezetéssel, tisztában legyenek a lehetőségeikkel.  Ez a kezdeményezés összhangban van azzal a célla Európai Kézilabda-szövetség törekvéseivel is, hiszen az EHF célja, hogy női kézilabda mérkőzéseket női játékvezetők vezessenek magas színvonalon. 

Elsőként Soltész Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezető Albizottságának oktatási szakreferense "Az új szabályok gyakorlati alkalmazása az utánpótlás mérkőzéseken, és a gyors játék következményei a játékban és a játékvezetésben" címmel tartott előadásán a tavaly nyáron bevezetett szabályváltoztatások egy éves tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, hogyaz új szabályok célja a sportág még látványosabbá tétele volt, illetve, hogy minél kevesebb olyan szabálypont legyen, ahol a játékvezetőknek mérlegelnie kelljen, továbbá a brutalitás visszaszorítása. Az öt új bevezetett szabályt Soltész Iván példákkal ismertette, és videókkal szemléltette élvezetes, néhol humorral is vegyített, a fiatalok számára is könnyen megérthető előadásában.

Ezt követően Csenki Györgyné, világbajnok kézilabdázó, a magyar serdülő válogatott volt edzője következett, aki "Pedagógia: a szabályok ismeretének a szerepe és gyakorlati oktatása az utánpótlásképzésben" című előadásában mondta el negyvenöt éves edzői tapasztalatait. Elsőként kiemelte, hogy a gyerekeknek lehetőség a kézilabdázás, hiszen sportolhatnak, azt csinálhatják amit szeretnek. Edzői pályafutása alatt mindvégig gyerekekkel foglalkozott, és véleménye szerint a kis játékosoknak a játékkal együtt a sportág szabályait is el kell sajátítaniuk. A gyerekek az edzések során tudják megtanulni a szabályok alapjait, elméletben tudják is azokat, de  a mérkőzéseken szerzett gyakorlatban sajátítják el igazán. Fontos, hogy a gyerekeket labdával és játszva kell tanítani mindenre, erre fokozottan kell figyelni az edzéseken. Csenki Györgyné elmondta, hogy ebben a korban még nehéz a játék  technikáját és a szabályokat egyszerre megtanítani, ezért ezeket az edzéseken rendszeresen, következetesen javítani kell, hogy fejlődjenek a gyerekek.

Soltész Iván és Csenki Györgyné

A rövid szünet után Zorica Masic és Branka Maric EHF játékvezetők "Nők a csúcson – út az Olimpiáig. Élménybeszámoló a nemzetközi páros gazdag pályafutásáról, állomásairól" mesélték el pályafutásuk legfontosabb pillanatait, emlékeiket  közeli barátjuk, Galic Zita  a 80-as évek végén sikert sikerre halmozó jugoszláv vàlogatott tagjának tolmácsolásával. Elsőként Branka Maric mondta el, hogy  ez az első alkalom, hogy fiatal játékosoknak, leendő játékvezetőknek tartott programmal találkozik, ami véleménye szerint fantasztikus és hiánypótló akció. Majd Zorica Masic folytatta az előadást, aki kihangsúlyozta, hogy ha valaki sikeres játékvezető akar lenni, akkor nagyot kell álmodni, és igyekezni kell megvalósítani. A fotókkal illusztrált előadásban csak az igazán kiemelkedő  állomásokat emelték ki pályafutásukból, hiszen nagyon gazdag és eredményes pályafutásuk oly sok fontos állomással rendelkezik, hogy több oldalban is nehéz lenne összefoglalni, felsorolni. Egyet azonban mindenképpen ki szeretnénk emelni, ők voltak minden csapatsportágat összevetve az első női páros, akik Olimpián férfiaknak is vezettek mérkőzést. A pályájuk bemutatásához kapcsolódóan elmondták a jó játékvezetők ismérveit, mint például a határozott döntéshozás fontossága, a pontos szabályismeret, a koncentráltság , illetve  a jó fizikai állapot és  a helyezkedés fontossága  a pályán.  Kiemelték, hogy a siker egyik kulcsa, hogy egy játékvezetőnek minden mérkőzésnek ugyanolyan fontosnak kell lennie, legyen az nemzetközi válogatott mérkőzés vagy utánpótlás találkozó. Zárásként Zorica Masic és Branka Maric bejelentették, hogy ezt az akciót szeretnék ők is népszerűsíteni, ezért a következő szezon minden nemzetközi mérkőzésén az akció jelképével, rózsaszín színű síppal fogják vezetni a mérkőzéseket.

Utolsó előadóként Sebastien Gardillou, a francia női válogatott másodedzője, a női utánpótlás képzés szakmai felelőse következett, aki "A játékvezető képzés szerepe és módszerei a francia utánpótlásképzésben." címmel tartott előadást. A francia női válogatott másodedzője elmondta, hogy a játékvezetés megtanulása fontos része annak, hogy valakiből jó játékos legyen. A Chartres-i - sportiskolában, ahol évekig ő volt a női szakág vezetője, az ott tanuló játékosoknak kötelező volt elvégezni a játékvezetői tanfolyamot, a tanítványai közül sokan most is a francia női  válogatott tagjai,például C.Mendy, S.Dembele,G. Zaadi,L. Landre. Sebastian úgy gondolja, hogy a kézilabda sport továbbfejlődésének egyik kulcsa a játékosok, edzők és játékvezetők közös munkája. A feljődés, tanulás elengedhetetlen része a folyamatos videó elemzés mindenkinek, aki ebben a sportágban dolgozik. A fiatal résztvevőket bevonva még egy kis gyakorlati bemutatót is tartott az általa fontosnak tartott szabályokról, és a játékra, játékosra, játékvezetőkre vonatkozó hatásairól.  Edzői tapasztalata szerint a női játékvezetők sokkal nyitottabbak a kommunikációra de fontos, hogy  határozottan  fújjanak a sípjukba és hozzanak döntéseket, akkor a játékosok és az edzők is könnyebben elfogadják őket és az ítéleteiket. 

 

Az előadások végén Rácz Mariann köszöntötte még az eseményen nézőként részt vevő Alenka Cuderman az EHF Women's Handball Program koordinátora és Jim Rankin, a Skót Kézilabda Szövetség vezetöje akik a budapesti Final4 -ra érkeztek, de érdeklődésüket felkeltette az akció híre, így eljöttek megnézni az előadásokat. A részt vevők még beszélgethettek az előadókkal, kérdéseket tehettek fel nekik, akik nagyon szívesen válaszoltak és beszélgettek  a fiatalokkal. 

 Branka Maric, Galic Zita, Zorica Masic, Sebastien Gardillou

 

Támogatóink

Médiapartnereink