Alaposan megizzadt, de csoportkörbe jutott az ÉRD!

Végletekig kiélezett mérkőzést játszott az EHF-Kupa csoportkörébe jutásért az ÉRD az orosz Kuban Krasznodar vendégeként. A hazaiak ugyan többször is továbbjutásra álltak, ám az érdiek a hazai pályán szerzett hétgólos előnyből kettőt megtartottak és bejutottak a csoportkörbe!

Az elmúlt években többször is nagy előnyről búcsúzott a nemzetközi porondtól az ÉRD, így már az első mérkőzés után is felvetődött a kérdés, vajon elég lesz-e a hazai környezetben kiharcolt 39–32-es előny az orosz Kuban Krasznodar ellen.

Az érdi mérkőzést követő sajtótájékoztatón Szabó Edina elmondta, ez ellen a csapat ellen az iramot látva nincs olyan gólkülönbség, ami eldőltté tette volna a találkozót, ezért minden pillanatot kihasználnak arra, hogy felkészüljenek és az utolsó pillanatig nagyon fognak küzdeni. A vezetőedzőhöz hasonlóan Janurik Kinga szerint is úgy kellett hozzáállnia a visszavágóhoz az ÉRD-nek, mintha null nullról indulna a párharc.

– Kemény mérkőzés vár ránk, ezért nagyon készülünk a visszavágóra, hiszen tudjuk, hogy félúton járunk. Azt gondolom, el kell felejtenünk az első mérkőzés eredményét és úgy odamenni, hogy null nullról indulunk. Kemény, küzdelmes mérkőzés várható, hiszen mindenki tovább szeretne jutni a csoportkörbe, ami nagy dolog lenne nekünk és az orosz csapatnak is – fogalmazott az ÉRD beharangozójában Janurik Kinga, a csapat kapitánya.

A visszavágónak nagy lendülettel vágott neki a házigazda, amely küzdött, hogy minél hamarabb ledolgozza az első mérkőzésen összeszedett hátrányát, s a tizenharmadik percben Diana Golub góljával már 7–4-re is vezetett. A védések sorát bemutató Janurik Kinga azonban megadta a kellő tartást hátul. Ebből építkezve Markéta Jerábková és Bízik Réka vezetésével visszazárkózott két gólra az ÉRD. Jevgenyij Trefilov jó ütemű időkérése viszont megakasztotta Szabó Edina csapatát, a Kuban pedig pillanatok alatt közétett négyet (10–6), sőt, a huszadik percben Jaroszlava Frolova révén már 12–7-volt az állás.

Nem sokkal később, 14–9-es hazai vezetésnél Szabó Edina is időt kért, de a hátrányt a szünetig nem sikerült csökkenteni, sőt, a következő percekben még inkább meglépett a Kuban, amely az első mérkőzésen összeszedett hátrányát is ledolgozta (19–12), azonban a pihenőre 19–13-as Kuban-előnnyel vonultak a felek.

A második játékrész elején a remekül védő Victoria Kalinyina mellett támadásban is megtalálta a rést az érdi védelemben a Kuban, amely a 33. percben, Jaroszlava Frolova találatával már továbbjutásra állt (21–13). Ezután azonban Jovana Kovacsevics egy betörés után, Schatzl Natalie pedig egy lerohanás révén volt eredményes – ez a két gól pedig mintha megakasztotta volna az egyébként jó dinamikával játszó oroszokat, míg az ÉRD-et feltüzelte, s a vendégek védekezését is jelentősen összekapta. Ezután ugyan Kiss Nikolették visszazárkóztak öt gólra is, ám a Kuban újabb két találattal ismét a továbbjutás küszöbén állt.

A második játékrész derekán pedig Szabó Edina is nagyon jókor rendelte magához övéit, az ÉRD a kapuban egymás után három védést bemutató Julie Foggea és a támadásban rendre eredményes Jovana Kovacsevics vezérletével a 47. percben 25–20-ra csökkentette hátrányát, ezt a különbséget pedig viszonylag sokáig tartotta is.

Alexandra Nascimento 54. percben elhibázott hétméterese után a Kuban töbször is támadhatott a hétgólos különbségért is, ám vagy a kapufa, vagy Julie Foggea mentette meg a kapott góltól az ÉRD-et. A következő támadásból pedig Kovacsevics már ötödik gólját szerezte, 29–24-re alakítva az állást kevesebb mint öt perccel a vége előtt, majd Kiss Nikolett jobbszélről szerzett találatával már csak négy volt közte!

A hajrában eksztázisban védő Julie Foggeának köszönhetően az ÉRD pedig hazai pályán elért hétgólos előnyéből kettőt megtartott, s a 30–25-ös veresége ellenére is bejutott az EHF-Kupa csoportkörébe!

Az ÉRD a Japánban rendezett világbajnokság miatt legközelebb csak december 29-én vív tétmérkőzést, amikor a K&H női kézilabda liga 11. fordulójában az Alba Fehérvár KC-t látja vendégül.

Az EHF-Kupa csoportkörének sorsolását november 21-én tartja meg az Európai Kézilabda Szövetség. A csoportkörbe a selejtezőből továbbjutott tizenkét együttes mellett a Bajnokok Ligája csoportjainak harmadik és negyedik helyen végző csapatai jutnak be. A második számú sorozatban a csoportkör után a kvartettek első két helyezettje jut az egyenes kieséses szakaszba.

Női kézilabda EHF-Kupa, selejtező, 3. forduló, 2. mérkőzés
HC Kuban Krasznodar–ÉRD 30–25 (19–13)
Krasznodar. V: Antics, Javkovljevics (szerbek)
KUBAN: Kalinyina – Golub 5 (1), Dugyina 3, Frolova 8 (4), Matlasova 1, Vernyigorova 1, Levcsina 
Csere: Garjajeva 2, Rzajeva 2, Baranik 3, Zakarova 2, Lisztopad, Barkalova 3
Edző: Gyenyisz Szajfulin
ÉRD: Janurik – Nascimento 4 (2), Kiss N. 2, Tóth G. 1, Szabó L., Jerábková 5, Bízik R. 3
Csere: Foggea (kapus), Lavko 3, Kisfaludy, Kovacsevics 6, Schatzl Natalie 1
Edző: Szabó Edina
Az eredmény alakulása. 8. perc: 4–2. 13. p.: 7–3. 17. p.: 8–6. 20. p.: 12–7 24. p.: 14–9. 28. p.: 18–12. 34. p.: 21–13. 40. p.: 22–17. 46. p.: 25–20. 52. p.: 28–23 56. p.: 29–25.
Kiállítások: 0, ill. 2 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/2
Továbbjutott: az ÉRD 64–62-es összesítéssel

Az EHF-Kupa csoportkörének hivatalos játéknapjai
1. forduló:
 2020.01.04-05.
2. forduló: 2020.01.11-12.
3. forduló: 2020.01.18-19.
4. forduló: 2020.01.25-26.
5. forduló: 2020.02.01-02.
6. forduló: 2020.02.08-09.

Forrás: erdmost.hu Domonkos Bálint

EGY CSAPAT EGY SZÍV!
Hajrá ÉRD!

Kövessetek bennünket a facebook oldalunkon is!

Támogatóink

Médiapartnereink