Összefogni minden mérkőzésen

A szezonnyitó győri vendégjátékkal párhuzamosan jelentette be Csőzik László polgármester a város közgyűlésén, hogy 2021. január 31-ig Fenyőházi-Nagy Andreát nevezi ki az Érdi Sport Kft. ügyvezetői pozíciójára. Interjú.

Az Ön nevét tulajdonképpen „meglepetésként” dobták be a sikertelen ügyvezető választás után. Miért nem pályáztál korábban erre a pozícióra?

Nem éreztem, hogy új ügyvezetésre lenne szükség. Itt dolgozom két és fél éve, az irányt, amit elkezdtünk, jónak tartottam, sok mindenben közösen döntöttünk, kikérték a véleményemet. Ezért nem pályáztam.

Mi lesz a feladata 2021. január 31-ig?

Gazdasági téren a klub működésének biztosítása, szakmai területen a további és remélhetőleg sikeres szereplés fenntartása.

Mennyire lehet „megváltani a világot” ennyi idő alatt?

Nem gondolom, hogy a világot kell megváltani. Az elmúlt két évben elkezdtünk egy feladatot, például az utánpótlás-nevelésre nagyobb figyelmet fordítunk és jobb feltételeket biztosítunk, kifehérítjük és átláthatóvá tesszük a társaság működését. Számomra új feladatként jelenik meg a város teherviselő-képességéhez igazítani a felnőtt csapattal kapcsolatos kiadásokat. Az NBI-es csapatot újra felépítettük. Az én feladatom ennek az egységnek a fenntartása és az év végétől-kora tavasztól kezdve játékosaink szerződésének újratárgyalása. Természetesen a játékosokat mindig figyelni kell, mert év közben lehet megtalálni azokat, akik hozzá tudnak tenni a csapat jövőbeni sikereihez. Hosszú távon azt remélem, az új játékosok nagy részének megtalálásáért nem kell elutazni Érdről.

A kézilabdában már novemberben elkezdődik az átigazolási időszak a következő idényre. Ezzel Ön  foglalkozik, vagy másoknak is lesz beleszólása?

Kicsit korainak gondolom a novemberi átigazolásokat. Hosszú távra tervezünk, ezért igyekeztünk olyan játékosokat összehozni és szakmai stábot összeállítani, akik hasonlóan gondolkoznak. A vírushelyzet természetesen nem hagyható figyelmen kívül, az biztos, hogy ezzel mindig számolni kell, és szükség van a rugalmasságra. Természetesen nem egyedül hozom meg a döntéseket. A tanácsokat meg kell hallgatni, ha jó, el kell tudni fogadni. Szerencsés vagyok, mert minden téren remek szakemberek vesznek körül.

Az ÉRD női kézilabda csapatának az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a költségvetése. Mekkora nehézséget jelent ez?

Az önkormányzati finanszírozás összege jelentős mértékben csökkent, és ez várhatóan így is marad a jövőben. Ehhez az eddigi ügyvezető hozzáigazította a kiadási oldalt, jelentős mértékben megkurtítva a felnőtt csapattal kapcsolatos kiadásokat. A nehézségek átvészelésének fontos feltétele, hogy amit a város az érdi kézilabdára ebben a megváltozott helyzetben megígért, betervezett, azt a társaság számára biztosítani is tudja. Minden sportágban hasonló problémákkal küzdenek a sportszervezetek. Fontosnak tartom, hogy több szponzor jelenjen meg a klub életében, erre eddig is és ezután is nagy hangsúlyt fektetünk. Az ennek érdekében megtett lépéseket folytatni kívánom, a már elkészített szerződéseket remélem, be is tudom hozni, és további szponzorokat is tudok szerezni. Alapvető változást eredményező, nagy összegű szponzori támogatás megszerzésében viszont számítok a városvezetés segítségére is.

Milyen célokat tűznek ki a következő időszakra?

Az NB I-es csapatnál továbbra is a fő cél a bennmaradás. Az utánpótlás csapataink esetében pedig a sok játék és a tapasztalatszerzés, bár a Magyar Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint, ha a vírushelyzet fokozódik, előfordulhat, hogy nem lesz eredményszámítás. A klubnálaz eredményes munka feltételei adottak, szinte minden rendelkezésre áll, hogy a gyerekeink fejlődjenek, és a későbbiekben ott lehessenek az NB I-es csapatunk keretében. Az utánpótlásnevelésben ugyanakkor nem az a feladatunk, hogy mindenki NB I-es játékos legyen. Fontos, hogy megszerettessük a gyerekekkel a sportot, a mozgás örömét. Tartozzanak egy csapathoz, mozogjanak, figyeljenek magukra és társaikra. Nem csak a tehetségekről kell beszélnünk ebben a korban. Minden gyerek esetében más és más a mi feladatunk. Leginkább az, hogy mindenki megtalálja nálunk a helyét. Utánpótlásbázisunk bővítése folyamatos, arra azonban figyelnünk kell, hogy az infrastruktúra adta lehetőségeket nem léphetjük túl. Gondolok itt a tornatermek terheltségére. Ennek megoldására is vannak terveink.

Mennyire tartja reálisnak, hogy a 2021. január 31-i időszak után is Ön vezesse a klubot?

Azt gondolom, minden tekintetben hosszú távon kell gondolkozni. Nem befolyásolhatja a munkát és nem ronthat a minőségen a határozott idejű kinevezésem. Eddig is, és ezután is kitartok amellett, hogy tudatosan kell építeni a jövőt, ebben nagy segítségemre van a szakmai vezetés mind az utánpótlás, mind az NB I terén.

A csapat megkezdte a szezont. Mit vár a felnőtt együttestől, mennyire látja reálisnak a bennmaradást ezzel a kerettel?

Játékosaink fiatalok, tehetségesek, de a legfontosabb, hogy szorgalmasak, kitartóak és elszántak. Bizonyítani akarnak. Vezetőedzőnk szakmailag elismert, felkészült és komoly elvárásai vannak a csapattal szemben. A bennmaradás továbbra is cél. Azt gondolom, ez reális elvárás.

Milyen terveid vannak a szurkolók összekovácsolására, az ÉRD női kézilabda csapatának népszerűsítésére, az utánpótlás bővítésére?

A szurkolóknak ugyanazt karják, mint mi: a lehető legjobbat hozza ki magából a csapat. Ha egységes, egy célért szurkolók veszik körül őket, az olyan pluszt adhat nekik, amit a közönség talán el sem tud képzelni. Össze kell fogni minden mérkőzésen, és ahogyan a csapat, úgy a szurkolók is közösen kell, hogy segítsenek a célok elérésében.

Forrás: erdmost.hu Domonkos Bálint

EGY CSAPAT EGY SZÍV!
Hajrá ÉRD!

Kövessetek bennünket a facebook oldalunkon is!

Támogatóink

Médiapartnereink