Nemzetközi sportszakmai konferencia – Busan

A négy földrészről érkező női kézilabda csapatok képviselőiből összeült konferencia a dél-koreai nemzetközi torna egyik jelentős eseménye volt, melyen klubunk is részt vett Busan városában.

A Taiwan, Dél-Korea, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália nemzeti válogatott csapatai, a dán Aalborg klub, és az ÉRD képviselőinek konfrerenciája a kézilabda sport nemzetközi összefogással történő fejlesztésének lehetőségeit vizsgálta. Minden résztvevő előadást tartott a saját sportági környezetéről, céljaikról, működésük legfontosabb elemeiről, utánpótlás-nevelési rendszereikről, anyagi lehetőségeikről, nehézségeikről, társadalmi hátterükről és egyéb fontosank ítélt területekről. A lehetőségek és a problémák eltérőek az országokban, de a folyamatos fejlődés mind szakmai, mind az anyagi lehetőségekben az elsődleges célja minden résztvevőnek. 

A Busan Bisco (Dél-Korea), mint vendéglátó képviseletében az IHF által 1989-ben a világ legjobb játékosának választott Kang Jae-won kézilabdázó legenda beszélt elképzeléseikről, terveikről. Elmodta, hogy Dél-Korea nemzetközi együttműködést szeretne kialakítani a kézilabda sportági és gazdasági szereplőivel, ezért is szervezték meg ezt a nemzetközi tornát a meghívottak részvételével. Kang Jae-won a szponzoráció kapcsán ismertette azt a szándékát, hogy olyan dél-koreai cégekkel szeretne együttműködést kötni, amelyek mind a 4 kontinensen jelen vannak, és amelyek nemzetközi szinten tudják támogatni a kézilabdát, mind a versenysport, mind az utánpótlás-nevelés területén. Az utánpótlás esetében fontosnak tartja, hogy a jelen lévő nemzetek csereprogramokat és tornákat szervezzenek, így a fiatal tehetségek tanulási lehetőséget kapnak az európai és ázsiai kézilabda kultúrából technikailag és taktikailag is, mely a jövőben segítheti, hogy a női kézilabda magasabb színvonalú legyen.

Az USA képviselői, David Gascon, Dee Miller és Latulippe Christian ismertetőjükben elmondták, hogy az amerikai Auburn egyetemmel együttműködve létrehoztak egy programot, amelyben az amerikai fiatal tehetségeken kívül európai fiatalok is tudnak tanulni az egyetemen, így szeretnék fejleszteni az államokban más sportágakban már kiválóan működő egyetemi sport rendszert a kézilabdában is. Céljuk, hogy a kézilabdában tehetséges fiatalok ösztöndíjas képzés keretén belül tudják összehangolni a sportot és a tanulást. Elmondták, hogy a 2028-as Los Angelesi olimpiára céjuk egy versenyképes válogatott csapat felállítása, ennek érdekében  együttműködést kezdeményeztek a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel, és az Amerikai Olimpiai Bizottsággal, és bíznak benne, ha sikeres lesz a programjuk, akkor állami pénzügyi segítséget is kapnak majd.

Anthony Keyes, az ausztrál válogatott menedzsere előadásában elmondta, hogy Ausztrália sporthatalom, de a kézilabda sportban még nagyon sok lehetőséget lát, mivel jelenleg a sportág az országban még csak amatőr szinten van jelen. A legfőbb problémát az jelenti számukra, hogy a nagy távolság miatt nem tudnak megfelelő minőségű és mennyiségű jó csapattal játszani a fejlődés érdekében. Éppen ezért legfőbb céljuk, hogy nemzetközi kapcsolatokra tegyenek szert, és a kapcsolatokon keresztül lehetőségük legyen játszani, tanulni és fejlődni.

Az Aalborg (Dánia) képviselői: Mose Jakob és Rene Jensen elmondták, hogy  a múltban neves és sikeres csapat voltak, de az európai kluboknál sajnálatos módon nem ritkán előforduló anyagi nehézségek következtében öt évvel ezelőtt csődbe mentek, azóta próbálják újraépíteni a klubot. Az utánpótlás-neveléssel kezdték újra a munkát, amely már jól működik, most a felnőtt csapat építésén dolgoznak. Céljuk, hogy két éven belül visszajussanak az első osztályba, és újra professzionális klub legyenek.

Taiwan részéről Kuan Chia Cheng és Kao Chih Sheng elmondta, hogy kis országukban egyelőre amatőr szinten van jelen a kézilabda, de szeretnének magasabb szintre fejlődni, és pár éven belül komoly előrelépést tenni.

Tekauer Norbert, klubunk elnöke ismertette fejlődésünk történetét, és a „Suli Kézilabda Utánpótlás Programunk" rendszerét, illetve a női játékvezetők számának növelésére létrehozott „Rózsaszín síp" programunkat. A jelenlévőknek felkeltette az érdeklődésüket az elhangzottak, több kérdést is feltettek elnökünknek az előadásával kapcsolatosan.

A négyórás konferenciát rendkívül hasznosnak értékelték a résztvevők, és még így is maradtak témák, amelyeket csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nem tudtak megbeszélni. Ez is mutatja, hogy a nagyon fontos első lépések megtétele után rengeteg munka áll mindenki előtt, de az együttműködések új távlatokat nyithatnak minden résztvevőnek, melyek a fejlődés fontos pillérei lehetnek.

 

Támogatóink

Médiapartnereink