Győzelem és magyar továbbjutás - Eb, 2. forduló

Kovacsics Anikó révén magyar vezetéssel, majd gyors horvát egyenlítéssel kezdődött a horvátok elleni második csoportmérkőzés. A következő bő tíz percben 6-1-es sorozatot produkált a Bíró Blanka szenzációs védéseivel is segített magyar válogatott, így nagyon hamar jelentős előnybe került. A lendület itt egy kissé megtört: Kovacsicsnak kényszerpihenőre kellett mennie, a horvátok pedig két gólra is felzárkóztak. Egy magyar időkérést és Háfra, Schatzl, valamint a visszatérő Kovacsics góljait követően a félidőben 13-9 volt az állás.

A folytatásban két gyors góllal sikerült még biztosabbá tenni a magyar vezetést. A játékrész közepén már nyolc gólos is volt az előny, eközben az eddig még nem játszó Szalai Babett és Orbán Adrienn is bemutatkozhatott az Eb-n. A végeredmény végül hatgólos, magabiztos magyar győzelem lett, ami egyben továbbjutást is ért a középdöntőbe. 

HORVÁTORSZÁG-MAGYARORSZÁG 18-24 (9-13)
Montbéliard, L'Axone, 2731 néző, játékvezetők: Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
HORVÁTORSZÁG: Kapitanović, Pijević (kapusok), Blažević, Debelić 4, Dežić, Glavan 1, Jezić, Kalaus 1, Krsnik 8 (3), Milosavljević 1, Milošević, Plahinek, S. Posavec 1, P. Posavec 1, Prkačin, Turk 1. Edző: Nenad Šoštarić.
MAGYARORSZÁG: Bíró, Kiss (kapusok), Háfra 5, Kazai 1, Kovács 5 (1), Kovacsics 4 (2), Lakatos, Lukács 2, Mészáros, Orbán, Pálos-Bognár, Planéta, Schatzl 5, Szalai, Tóth 1, Tóvizi 1. Edző: Kim Rasmussen.
Kiállítások: 12, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 6/3.

A C csoport másik mérkőzésén: Hollandia-Spanyolország 28-27, velünk együtt mindkét válogatott továbbjutott. A magyar csapat legközelebb szerdán 9 órakor játszik a spanyolok ellen, a tét a csoport második helye.

Az A csoportban Szerbia vasárnap este egygólos vereséget szenvedett a svédektől, de ez az eredmény is továbbjutást és középdöntőt jelentett a számukra. A mérkőzés végig szoros volt, váltva lőtték a csapatok a gólokat. Az első félidő végére a szerbek harcoltak ki egy kisebb előnyt: Katarina Krpež-Šlezák találataival már négy góllal is vezettek, amiből kettő maradt a szünetre (13-11). A fordulás után a svédek egy gyors, 3-0-s rohammal öt perc alatt fordítottak. Ezután egy gólosnál nagyobb előnyre már egyik csapat sem tudott szert tenni, s az utolsó percben, Jelena Lavko egyenlítése után úgy tűnt, döntetlen lesz a vége. Az utolsó támadásukból azonban gólt szereztek a svédek, így 22-21-re megnyerték a mérkőzést. Katarina Krpež-Šlezák hét gólig jutott, összesen pedig már 18-nál jár, amivel holtversenyben második a góllövőlistán. Jelena Lavko két gólt lőtt, Jovana Kovačević nem lépett pályára.

A D csoportban Csehország súlyos vereséget szenvedett Norvégiától. Az első mérkőzését meglepetésre elveszítő címvédő az első perctől egyértelművé tette, hogy ezúttal ők lesznek a jobbak. A csehek a tizedik percig bírták tartani a lépést (4-3), ezután a norvégok többek között egy 6-0-s sorozattal gyorsan növelték az előnyüket. A félidőben már tíz volt a skandinávok előnye (20-10). A második félidő valamivel már kiegyenlítettebb képet mutatott: a norvégok forgatták is a csapatukat. A különbség így is a tovább nőtt, a végeredmény 31-17 lett. Markéta Jeřábková nem tudott gólt szerezni a meccsen, a cseheknek csütörtökön nyerni kell a németek ellen, ha be akarnak jutni a középdöntőbe.

Támogatóink

Médiapartnereink