Kijutott az olimpiai selejtezőre a magyar csapat, Lavkóék hatodik helyen

Svédország 35–24-re győzte le Németországot a Japánban rendezett női kézilabda-világbajnokság hetedik helyéért folyó mérkőzésén, ezzel biztossá vált, hogy a magyar válogatott ott lehet az olimpiai selejtezőn.

 

A csalódást keltő, tizennegyedik helyen zárta a világbajnokságot a Kim Rasmussen által irányított magyar női kézilabda-válogatott, amely csoportjában negyedik helyen végzett, s nem jutott középdöntőbe, így az Elnök-Kupán a 13. helyért harcolhatott, ám itt a mieink a világbajnoki címvédő franciáktól elszenvedett vereség miatt csak a tizennegyedik helyen zártak.

A magyar nemzeti együttes előzetes célja az olimpiai kvóta, vagy a selejtezőn való részvétel kivívása volt, amelynek reménye annak ellenére életben maradt, hogy a mieink számára már a hét elején véget értek a vb-küzdelmek.

A magyar csapatnak ehhez nem kellett más, minthogy a svédek legyőzzék a németeket, akik ugyancsak az olimpiai selejtezőért harcoltak, míg a skandinávok számára a kvalifikációs tornán a minél kedvezőbb csoportbeosztás lehetett szempont.

A svédek nem kezdték jól a hetedik helyről döntő összecsapást, hiszen Németország az első félidőben négy góllal is vezetett, a szünetig azonban jelentősen megváltozott a játék képe, a korábbi érdi, Jamina Roberts is nagyot lendített csapatán, a svédek pedig négygólos hátrányból a pihenőig ötgólos előnyt építettek (18–13).

A fordulás után is kitartott a svéd lendület, a kapuban remeklő Filippa Idéhn védései mellett támadásban is remekeltek Robertsék, akik végül 35–24-re győztek, ezzel eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott a 2018-as Európa-bajnokságon elért hetedik helyezésével lehet ott az olimpiai selejtezőn.

Az ÉRD játékosai közül a világbajnokságon egyedüliként Jelena Lavko volt még versenyben, aki Szerbia válogatottját erősítve Montenegróval küzdött meg az ötödik hely megszerzéséért. Déli szomszédaink ugyan bő tíz perc után három góllal is vezettek, ám 7–4-et követően Montenegró nagyon elkapta a fonalat és 12–8-ra fordított, a szünetre pedig egygólos, 13–12-es előnnyel vonult.

A második játékrészben a montenegróiak diktálták a tempót, Szerbia futott az eredmény után, de nem tudott fordítani, 28–26-os vereséget szenvedett és hatodik helyen végzett. A mérkőzésen az ÉRD jobbátlövője négy lövésből két gólt szerzett.

A szerbek a hatodik hellyel szintén kijutottak az olimpiai selejtezőre, ahol ugyancsak a 2. csoportba kerültek, mint a magyar válogatott és a vb második legjobb kontinensének, Ázsiának a képviselője, Kína, illetve a világbajnoki bronzérmes lesz még ott az ellenfél.

Női kézilabda-világbajnokság, Japán
helyosztó, 5. helyért

Szerbia–Montenegró 26–28 (12–13)
Jelena Lavko 2 gólt szerzett

Forrás: erdmost.hu Domonkos Bálint

Egy csapat egy SZÍV!
HAJRÁ MAGYAROK, HAJRÁ ÉRDI LÁNYOK!


Kövessetek bennünket a facebook oldalunkon is!

Támogatóink

Médiapartnereink