Győzelemmel búcsúzott a válogatott

A németek elleni, utolsó másodpercekben elért győzelemnek köszönhetően akár az elődöntőbe is bejuthatott volna a magyar válogatott a középdöntők tegnapi zárófordulója előtt. A várható pontazonosságok miatt azonban ehhez nagyon nagy arányú, közel húszgólos győzelemre lett volna szükség a torna egyik eddig legjobb csapatának számító Románia ellen.

Az esti mérkőzést azonban a románok kezdték jobban, Neagu és Pintea kiváló játékával a 15. percben 6-11-re is vezettek. A magyar csapat innen kezdett visszakapaszkodni és Kovacsics Anikó utolsó pillanatokban lőtt góljával félidőre sikerült is az egyenlítés (17-17). A szünet után néhány gyors gólváltást követően állva hagytuk az ellenfelet. Kiss Éva büntetőket és ziccereket hárítva elbizonytalanította a románok legjobb lövőit, támadásban pedig ezekben a percekben minden sikerült. 25-20-as állásnál úgy tűnt, a továbbjutáshoz szükséges nagy különbségű győzelem is meglehet, de a románok megrázták magukat és visszajöttek a meccsbe (53. perc 27-27). Ekkor a csapatnak lendületet adó világklasszis, Cristina Neagu egy rossz lépés után megsérült, sajnos hordágyon kellett levinni a pályáról. Hiányában újra elbizonytalanodott a román válogattott, amit a mieink kihasználtak és megérdemelt győzelmet arattak.

MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 31-29 (17-17)
Nancy, Palais des Sports Jean Weille, 1 844 néző, v: Maria Bennani, Safia Bennani (svédek). 
MAGYARORSZÁG: Bíró, Kiss É. (kapusok), Háfra 6, Kazai, Kovács A. 4 (3), Kovacsics 5, Lakatos 2, Lukács 5, Orbán, Mészáros, Pálos-Bognár, Planéta 1, Schatzl 6, Szabó L., Tóth G., Tóvizi 2. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen. 
ROMÁNIA: Dumanska, Dedu (kapusok), Ardean-Elisei 2 (1), Băcăoanu, Buceschi 4 (1), Chiper 1, Dragut 2, Florica 1, Geiger, Laslo 3, Neagu 9 (1), Perianu, Pintea 7, Polocoşer, Raţiu, Udriştioiu, Szövetségi kapitány: Ambros Martín. 
Kiállítások: 8, ill. 4 perc. 
Hétméteresek: 5/3, ill., 7/3.

A középdöntők után Hollandia Franciaországgal, Románia pedig Oroszországgal találkozik az elődöntőben. Az ötödik helyért a címvédő norvégok és a svédek játszhatnak. A magyar válogatott rosszul jött ki a körbeverésekből: hiába végeztünk a norvégokkal és a románokkal azonos pontszámmal, az egymás elleni meccsek rosszabb gólkülönbsége miatt csak a csoportunk negyedik helyét szereztük meg. Ez azt jelenti, hogy az Európa-bajnokságon összesítésben hetedikek lettünk, ami kedvező pozíciót jelenthet a tokiói olimpiára való kijutáshoz.

Az érdi játékosok közül Tóth Gabriella mind a hat meccsen pályára lépett, 17 lövésből 11 gólt szerezve. Szabó Laura négy meccsen játszott, ezeken 6 lövésből 4 gólig jutott.

 

Véget ért az Európa-bajnokság a szerb válogatott számára is. Krpežék 38-28-as vereséget szenvedtek a házigazda franciáktól egy számukra már tét nélküli mérkőzésen. Szerbia így csoportjában az utolsó, az egész Eb-n pedig a 11. helyen végzett. Katarina Krpež-Šlezák öt találatával hatodszor is csapata legjobb góllövője lett, ezúttal holtversenyben Slađana Pop-Lazićcsal és az első góljait szerző Jovana Kovačevićcsel. A harmadik érdi, Jelena Lavko egy gólig jutott.

Krpi szenzációs teljesítményével vezeti a góllövőlistát és továbbra is versenyben van a gólkirálynői címért. Hat meccsen 70 lövésből összesen 50 gólt szerzett, de a rangsorban mögötte két román játékos jön (Neagu 44 és Buceschi 40 góllal), akik még két mérkőzésen pályára léphetnek. Jelena Lavko 42 lövéssel és 18 góllal, Jovana Kovačević pedig 6 lövésből 5 góllal zárta az Eb-t.

Támogatóink

Médiapartnereink