Egy sima, egy fordított - Eb középdöntők

Péntek este a címvédő norvégok ellen kezdte meg a magyar női válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjét. Bár a kezdés előtt bíztunk benne, hogy meg tudjuk szorítani a csoportkörben kétszer is vereséget szenvedő skandinávokat, sajnos a mérkőzés nagyon egyoldalúan alakult. A norvégok óriási lendülettel kezdtek, védekezésben és támadásban is a mieink fölé tudtak nőni. Kim Rasmussen kapitány már az 5. percben  időt kért, ennek ellenére gyorsan nőtt a különbség. A 10. percben már 6-2-re vezettek ellenünk, a félidő végére pedig hét gólos volt az előnyük (12-19).

A második játékrész ugyanebben a mederben folyt tovább. Katrine Lunde kapus 41%-os hatékonysággal védett, a nemrég az Érd Arénában is pályára lépő Heidi Løke pedig 100%-os lövőteljesítmény mellett hét góllal lett csapata legeredményesebbje. Magyar részről Tóth Gabi játszotta eddigi legjobb meccsét és szerzett hat gólt, de ezúttal ez kevésnek bizonyul. A 39. percben már tízgólos volt a norvég előny (15-25), a vége pedig még nagyobb különbség lett (25-38).

MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 25-38 (12-19)
Nancy, Palais des Sports Jean Weille, 2180 néző, játékvezetők: Karina Christiansen, Line Hansen (dánok). 
MAGYARORSZÁG: Bíró, Kiss É. (kapusok), Háfra 1, Kazai 2, Kovács A. 4 (3), Kovacsics 3, Lakatos 1, Lukács 1, Mészáros, Orbán 1, Pálos-Bognár, Planéta 2 (1), Schatzl, Szabó L. 3, Tóth G. 6 (4), Tóvizi 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen. 
NORVÉGIA: Lunde, Sa. Solberg (kapusok), Arntzen 2, Aune 3, Brattset 1, Herrem 6, Ingstad, Jacobsen, Kristiansen 4, Løke 7, Oftedal 6 (1), Reistad 4, Si. Solberg, Sulland 5 (4), Tomac, Waade. Szövetségi kapitány: Þórir Hergeirsson. 
Kiállítások: 8, ill. 10 perc. 
Hétméteresek: 10/8, ill. 6/5.

Vasárnap délután viszont egy egészen fantasztikus győzelemmel sikerült javítani! Az ellenfél a négypontos Németország volt. Már az első percekben megadtuk az alaphangot a mérkőzéshez: 10 perc után 5-1 volt az állás  ide. A németek azonban nem adták fel, előbb csak felzárkóztak, majd egyenlítettek, sőt fordítani is tudtak (7-8). A félidő vége újra a miénk volt, emberelőnybe kerülve visszvettük a vezetést és kétgólos előnnyel mehettünk az öltözőbe (12-10).

A második félidőben húsz percig  váltva estek a gólok, de a magyar csapat meg tudta tartani az egy-két gólos vezetést. A 47. percben tudtak a németek először egyenlíteni (19-19), majd fokozatosan fölénybe kerültek. 21-20-nál meg is fordították az állást. Ezután egészen a véghajráig a németek tartották a szűk előnyüket. Az 59. percben már passzív játéknál is gólt tudott szerezni az ellenfél, de Schatzl Nadine gyorsan egyenlített. Az utolsó percben a győzelemért támadtak a németek, de gól helyett csak kapufát lőttek. A legeslegutolsó akcióból pedig Háfra Noémi az utolsó másodpercekben óriási gólt lőtt, amivel megszereztük a győzelmet.

MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 26-25 (12-10)
Nancy, Palais des Sports Jean Weille, játékvezetők: Aleksandar Pandžić, Ivan Mošorinski (szerbek). 
MAGYARORSZÁG: Bíró, Kiss É. (kapusok), Háfra 5, Kazai, Kovács A. 2, Kovacsics 3, Lakatos, Lukács 7, Mészáros, Orbán, Pálos-Bognár, Planéta 3 (3), Schatzl 3, Szabó L. 3, Tóth G., Tóvizi. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
NÉMETORSZÁG: Eckerle, Roch (kapusok), Behnke 4, Berger, Bölk 1, Geschke 1 (1), Grijseels 2 (1), Grossmann, Müller, Schmelzer 1, Schulze 1, Smits 6, Stolle 9, Weigel, Zapf, Zschocke. Szövetségi kapitány: Henk Groener.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc. 
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/2.

A csoportot a hatpontos Hollandia vezeti. Magyarországnak, Németországnak és Romániának 4-4 pontja van, a norvégoknak kettő, a spanyoloknak pedig továbbra is nulla. Legközelebb szerdán hat órakor lépünk pályára a románok ellen, a tét az elődöntő!

A másik középdöntő-csoportban Szerbia még csak egy mérkőzésen van túl. Az előzetesen is esélyesebbnek tartott oroszok az egész mérkőzésen domináltak, a félidőben három, a 47. percben  pedig már hat góllal is vezettek. A 25-29-es végeredménnyel az oroszok tettek nagyon nagy lépést az elődöntő felé. Katarina Krpež-Šlezák negyedszer is a szerbek legeredményesebb játékosa lett hét góljával és összességében 33 találattal vezeti a góllövőlistát a 32 gólos román Eliza Buceschi előtt. Jelena Lavko két gólt szerzett, Jovana Kovačević nem lépett pályára.

Támogatóink

Médiapartnereink